11.4.2013

Paras sauman sävy laattalattioissa? - mielipidekysely sivupalkissa

Pesuhuoneissa ja muissakin tiloissa, joihin tulee laattaa on tietysti löydettävä myös laattoihin sopiva saumaväri. Oma mielipiteeni nykyään on yleensä se, että saumaväri on mahdollisimman lähellä laatan sävyä. Tätä siis suosittelen; mikäli asiaa minulta kysytään ;) Mielestäni varsinkin 10x10 laatassa tulee levoton ruutuvaikutelma jos sauman väri poikkeaa huomattavasti laatan väristä. Siksipä yllätyinkin tosi paljon, kun tänään aloin inspiraatiokuvia etsiessäni selailla pesuhuoneita ruotsalaisella Booli-nettisivuilla. Olen aiemminkin kertonut, että näillä sivuilla on esitelty kaikki Ruotsissa myynnissä olevat asunnot; siis ikäänkuin meillä etuovi.comissa. Booli.se -sivuilta löytyy Inspiration-välilehti, jossa voi selailla kotien kuvia tiloittain. Tällainen välilehti on muuten nykyään myös etuovi.comissakin, ovat varmaan saaneet idean juuri ao. ruotsalaisilta sivuilta. Yllättävä havainto näitä kuvia selaillessa oli se, että lähes poikkeuksetta tummat laattalattiat onkin saumattu vaalealla saumalla. Toinen havainto, joka ei kuitenkaan yllättänyt oli se, että yleisin seinien laattasävy näyttää olevan valkoinen ja näissä valkoisissa laatoissa saumat on kyllä useimmiten saumattu laatan sävyn mukaan; valkoisella. Niin minäkin tekisin:) Jonkin verran valkoisissa seinälaatoissa näkee myös harmahtavaa saumaa, joka on ainakin saumojen puhtaanapidon kannalta järkevämpi ratkaisu.

Laitoin tuonne sivupalkkiin mielipidekyselyn koskien nimenomaan tätä lattialaatan saumaväriä (vaikka siihen otsikkoon tulikin vahingossa vielä tuo seinälaatta-sana...). Pyytäisinkin teitä nyt kertomaan minkä saumasävyn kannalla olette. Voitte valita valikosta myös usemman kohdan. Tässä vielä vähän kuvia molemmista tyyleistä mielipiteen luomisen avuksi. Selasin satoja kuvia ja löysin joukosta vain muutaman pesuhuoneen, jossa tumma laatta oli saumattu saman sävyisellä saumalla.

Mielipidekyselyn tulokset eli näin 66 mielipidettä asiasta jakautuivat:

Tumma laatta - tumma sauma
  25 (37%)
 
Tumma laatta - vaalea sauma
  4 (6%)
 
Vaalea laatta - vaalea sauma
  23 (34%)
 
Vaalea laatta - tumma sauma
  4 (6%)
 
Saumanväri mahd. lähellä laatan sävyä
  36 (54%)
 













 (kaikki ylläolevat kuvat lainattu Booli.se -sivuilta)

Useimmat mosaiikkilaatat ja varsinkin monisävyiset mosaiikkilaatat saumaisin kuitenkin valkoisella eli erottuvalla saumalla. Mielestäni mosaiikkilaatalle on luonteenomaista, että jokainen pieni mosaiikkipala erottuu taustastaan.


Loppuun vielä pari kivaa ideaa :) Varsinkin isommissa pesuhuoneissa voi halutessaan käyttää isompiakin laattoja kun valitsee lattiakaivojen laskujen kohdalla pienempää laattaa. Joko tällaista aivan erilaista luonnonkivilaattaa.....

...tai valitun laatan sarjasta eri kokoista laattaa. Monista laatoista on samalla sävyllä ja pinnalla saatavissa monta eri laattakokoa.


Tämä mielenkiintoinen ja rohkeasti sisustettu wc löytyi etuovi.comin Inspiraatio-kansiosta. Valokuvatapeteilla saa laatoitukseen persoonallisen vivahteen. Tosin tämä kuva ei ehkä ole ihan onnistunut valinta, koska näyttää, että pää nuuskii tuota wc-istuinta :D Vai onkohan tämä juuri ollut tarkoistuskin, tiedä häntä ;)
(viisi viimeistä kuvaa lainattu etuovi.com -inspiration -sivuilta)

32 kommenttia:

  1. Meillä tehtiin pari vuotta sitten remontti, jossa valittiin tummaan lattialaattaan tumma saumaväri. Puhtaanapidon kannalta aivan järkyttävä virhe. Vaikka kuinka siivoaa niin suihkun alueella tumma saumaväri vaalenee kalkista johtuen. Eli vaalea siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän havainnon olen itsekin tehnyt, mutta ongelma on myös valkoisessa saumassa; se ei nimittäin taas pysy valkoisena kovinkaan kauan. Enemmän olen kuullut valituksia siitä kun lattiaan on laitettu valkoinen sauma kuin siitä, että sauma on tumma.

      Poista
  2. Meillä on sellainen "kitin" väri, joka on ihan vaan hitusen vaaleampi kuin laatta itsessään ja se kyllä toimii tosi hyvin. Siis sen kannalta, että mikään lika tai kalkki ei hirmu helposti näy.

    Mutta kyllähän tolla saumanvärillä pystyis vaikka mitä kikkailemaan ja tekemään kontrasteja. Itse vaan olen tylsä tyyppi, joka tykkää neutraaleista sävyistä. Ehkä siksi, että niihin ei niin helposti kyllästy. Ja se taas on aika oleellista, kun ei kylppäriä kumminkaan ole ihan tämän tästä varaa uusia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on sellainen betonin värinen tummanharmaassa laatassa ja se on kyllä ollut aika hyvä valinta. Tosin suihkujen ja lattiakaivon kohdalle aina silloin tällöin tulee kyllä vaaleata kalkkikertymää, mutta mielummin siinä se kuin koko lattiasauma likaisenvalkoisena:)

      Poista
  3. Me rempattiin j6stpikkuvessa ja lattiaan tuli tummanharmaa, lähes musta laatta ja musta sauma. Tykkään tosi paljon. Tosin, jos olisi märkänä koko ajan, kuten suihkussa, varmaan kalkkeutuisi. Siitäkin huolimatta laittaisin mieluummin tummat saumat sinnekin. Nyt on valkoiset. Korjaan, oli valkoisrt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kuulostaa erittäin hyvältä valinnalta. Minäkin voin kokemuksella sanoa, että mielummin tummat kuin valkoiset.

      Poista
  4. Olen tylsä, enkä vastaa kysymykseen. Kerronpahan, että meillä kävi niin, että valitsemamme saumausaine oli pepusta. Katselin sitä jo remppamiehen levittäessä seinään. En kuitenkaan ollut niin varma asiasta, että olisin pysäyttänyt homman. Illalla sitten mieheni kanssa raavittiin yhden kylpyhuoneen verran saumauslaasteja seinästä puolikovettuneena. Vähänkö harmittelin, että en luottanut vaistooni, kun ensimmäisen kerran virheen havaitsin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mikset vastannut, kun kerran sinulla on noin hyviä...eiku huonoja kokemuksia? Siis millälailla se aine oli "pepusta" ja mikä aine sen sitten korvasi? Aivan mieletön mielenkiinto heräsi ;)

      Poista
    2. No :) Se oli liian tummaa värisävyltään. Seuraavana päivänä saumattiin lähempänä laattojen värisävyä :D

      Poista
    3. Se lähellä laattojen sävyä on tosiaankin paras ratkaisu.

      Poista
  5. Hei! Me remontoitiin yläkerran kylpyhuonetta ja sinne valitsin valkoiset laatat. Sanoin miehelleni, että sauma-aineen tulee sitten olla vitivalkoista, eli kuten olin monissa sisustusohjelmissa nähnyt ja tykännyt.
    Kun tulin töistä kotiin, lievästi järkytyin, kun kylppäri olikin saumattu kamalalla harmaalla ja kaiken lisäksi sävy muuttui yhdessä kohtaa. Kun kysyin mieheltä että mitä ihmettä, valkoistahan sen piti olla, niin hän selitti, että rautakaupan myyjä oli sanonut, ettei missään nimessä kannata laittaa valkoista, koska se likaantuu helposti ja oli saanut myytyä harmaata. Ai jaa, halusit sitten ostaa valmiiksi likaista, tokaisin ja halusin vielä selityksen sävyn vaihtumiseen. Myyjän laskema annos ei ollutkaan riittänyt, joten mieheni oli käynyt ostamassa lisää. Sama myyjä oli antanut vahingossa hitusen eriä sävyä... Iso huokaus.

    Joka kerta, kun istun yläkerran kylppärissä, harmittelen asiaa. Ehkä joskus maalaan saumat ihan itse.
    -marjaana-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se niin on, että valkoisen laatan paras saumaväri on valkoinen ja sitä minäkin kaikille suosittelen. Ikävää kun myyjät kääntävät ammattitaitoaan vakuutellen ihmisten päät...pitäisi kyllä kuunnella myös mitä asiakas haluaa. Ja vielä eri sävy kaupan päälle; voi ei! Pitäisikö sinun kokeilla saumafixiä, jolla saumat saa ikäänkuin maalattua valkoiseksi. Katsoppa täältä blogista, miten yhden bloggarin välitilasaumat raikastuivat saumafixillä:
      http://mydecordreams.blogspot.fi/2013/01/keittion-uudistukset.html

      Poista
  6. Mä vastaisin, että riippuu tilasta ja muustakin :D Meillä on keittiön välitilassa tummanharmaa 10x10 laatta, jonka saumat on valkoiset. Laatat on ladottu tiililadontaan(?) eli siten, että ylemmän laatan keskikohta tulee aina kahden alemman laatan välisen saumankohdalle. Se tuo keittiöön todella kivaa kontrastia, kun kaapistot on valkoiset ja taso vaaleaa puuta. Lattiaan laittaisin laatan värisen sauman. Joskus tulevaisuudessa häämöttää kylppäriremontti ja olin mielessäni ajatellut, että sauma ja laatta saa olla samaa väriä. Nyt kuitenkin noita kuvia katsoessani vähän tekee mieli empiä, koska tumma laatta valkoisella saumalla on ihanan raikas! Pitääkin miettiä ;) Muualle tiloihin (eteiset, keittiöt) laittaisin lattian sauman ehdottomasti saman väriseksi kuin laatan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti riippuu myös tilasta sauman sävy ja vähän valitusta laatastakin:) Minustakin nuo tumman laatan vaaleat saumat näyttää ainakin näissä kuvissa ihan raikkaalta ja sekin itseasiassa yllätti! Nyt kun oikein näkee useita eri kuvia näistä pesuhuoneista, joissa on valkoiset seinät ja tummat lattiat valkoisilla saumoilla, niin eihän ne oikeastaan näytä yhtään hullummalta :)

      Poista
  7. Meillä on beigen vaalea lattia märkätiloissa ja siihen samaa vaalea sävyä oleva sauma-aine. Olemme hieman kyllästyneet tuohon väriin ja mietimme, että onko mahdollista maalata myös lattialaattoja? Osaatko ammattilaisena sanoa, että kannattaako lattialaattoja yleensäkään maalata mahdollisen kulumisen takia?

    -Katja-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä ovat jotkut maalanneet ja itseasiassa minulla on nytkin eräs lukijan juttu odottamassa postausta. Hän maalasi lattialaatat ja laittoi minulle siitä aineistoa tulemaan postausta varten. Eli juttu tulossa joku päivä:)

      Poista
  8. Meillä aika hiljattain valmistuneen pienen WC:n seinissä on valkoiset laatat+sauma-aine. Lattiassa suuret tumman harmaat laatat ja valkoinen sauma-aine. Raikastaa ilmeen ja tykätään kovasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa boolin kuvissa olikin tosi paljon juuri tuolla tyylillä tehtyjä pesuhuoneita ja näyttää todellakin ihan raikkaalta :)

      Poista
  9. Minun elämäni huushollissa ei kyllä lattialaattojen valkoisuus taitaisi menestyä. Mökillä on ruskeat pesuhuoneen laatat ja valkea saumaus. Itsemielessä pidän sitä omana töppäyksenä, enkä tiedä miten tuollaiseen valintaan olen sortunut. Olisikohan syyttäminen puolisoa ;p

    En ikimaailmassa jaksaisi olla niin tarkka siisteydestä lasten ja nelijalkaisten kanssa. Harvassa taitavat olla tuollaiset huushollit, jotka kestävät ja pitävät huokoiset saumat aina kauniin puhtaan valkoisina.

    Tässä yhteydessä kysynkin, että miten teillä, joilla on valkeat sisäportaat, ovat portaat kestäneet käyttöä? Itselläkin remontin edistyessä mökin portaat uusiutuvat valkeiksi, ellei sitten katumamieli muuta niitä puuksi. Ans kattoo kun syksy tulee, että mitä siellä sitten on.

    -Terttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoiset saumat lattiassa on tosi haastavat; sen olen kokenut ja nyt on tummat saumat. Tosin niissä näkyy sitten jonkin verran kalkkiveden ongelmat, mutta kuitenkin; mielummin ne kuin kokonaan tummentuneet valkoiset saumat.

      Meillä on kuultovalkoiset sisäportaat ja ja ihan hyvin on lakka niissä kestänyt jo kohta kymmenen vuotta eli pysyneet ihan moitteettomassa kunnossa. Valkoisissa portaissa näkyy kyllä nopeasti pölypallot ja tummat hiukset eli imuroida saisi useasti.

      Poista
    2. Me maalattiin reilu 1,5 vuotta sitten sisäportaat valkoisiksi. Hyvin on maali pysynyt. Pöly tosin näkyy heti...

      Poista
    3. Kiitos kun kerroit kokemuksesi :) Pöly tosiaan näkyy meilläkin erittäin hyvin valkolakatuissa portaissa:)

      Poista
  10. Hei!

    Kirjoitan tähän kohden sivuillesi, vaikka ei tämä tähän yhteyteen oikein sovi. Jos laitat jonnekin minne tämä kysymykseni sopii, tai sitten jos ei sovi mihinkään, niin ei sekään haittaa.

    Olisin nimittäin kaivannut vähän jeesiä teiltä, joilla on hyvät sisustajan värisilmät :) Minulla on hieman ongelma mökin rempassa. Olen lähtenyt viemään seinäpintoja pelkiltä puupinnoilta maalattuun. Nyt seinissä on Bloomin Viljapeltoa ja Uulan perinnemaalia sävyssä Viljapelto. Sinne tulee myös ikkunoihin ja oviin Vulkaniitti-sävyä. Mökin vanhoilla puupinnoilla ja kylmässä valossa sävyt menevät aika kylmiksi harmaiksi, Bloom jopa mintuhtavaksi tuvan puolella. Öhöm. Kuulostaa varmaan hurjalta, mutta valojen vaihtuessa vaihtuu aina mielialanikin ihmetyksestä ihasteluun tai vain katselen kieliposkella, että mitähän olisin mieltä.

    Niin, sitten ongelmaan... Tuvan takaseinällä on takka, joka on Tiilerin tiiltä "liekki". Siinä on punaista ja väliin tummempaa tiiltä sekaisin ja ruskealla saumalla. Uunin luukku on valurautaa, mustaa siis kirkkaalla lasi-ikkunalla. Keittiöremppa on toteutumassa siihen heti takan kylkeen. Välilevyn erottamana takasta heti viereen tömähtää valkea vanha jääkaappipakastimemme ja siitä sitten uudistettavat kaapistot, joiden oviksi olen tänään päättänyt Kalustetukun Fino Kelo Mikrolaminaattioven. Pöytätasoksi tulee musta tulppaani (matta). Mustan tulppaanin sävyssä on aika paljon mukana harmaata.

    Katto tulee olemaan valkea ja lattia lakattua mäntyä.

    Ja kysymykseen... mielessäni mietin mitä laittaisin välitilaan. Olisiko pöytätasosta ja kaapista napattua harmaata, vai selkeyden vuoksi jotain mattaa harmahtavaa mustaa likelle pöytätasoa. Tai olisiko valkea juuri se oikea kun joka tapauksessa koneet keittiössä ovat valkeita?

    Sekamelskako? Hmm... voi olla... tällaista se on kun yli neljäkymmentä vuotta vanhaa mökkiä entraa ja sielläkin on vuosien saatossa käytetty monen ikäistä puuta eriasteisine tummumisineen. Parempaan suuntaan silti mennään.

    Joskus välillä tämä välinann vaikeus stressasi, mutta tämän päivän kaappipäätösten jälkeen olen vain alkanut naureskelemaan, että ei kai tämä liian vakavaa saa olla!

    Mielenkiinnolla ja etukäteen kiitellen odotan kannanottoja.

    -Terttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ehkä laittaisin kiiltävän reilun kokoisen valkoisen laatan 25x40. Tosin vaikea kuvitella kun siellä oli vaikka mitä...eli kuva tilasta takkoineen helpottaisi ehkä vinkkiä....

      Poista
  11. Kiitos tarinani julkaisusta. Korjaan itseäni hieman. Uulan sävy on "ajopuu" eikä vahingossa kirjoittamani "Viljapelto". Molemmat sävyt mökkimme valossa menevät viileään harmaaseen ja sinertävään...johtuen yli neljäkymmentä vuotta patinoituneesta puolipyöröpaneelista. Alunperinhän sävyjen pitäisi olla lämpimiä ruskehtavia.

    -Terttu

    VastaaPoista
  12. Meillä on meneillään laajennusurakka: rakenteilla eteinen, kodinhoito/-pukuhuone, kylpyhuone ja sauna. Eteinen alkaa pikkuhiljaa olla valmis, ja lattialaattoihin olemme tosi tyytyväisiä! Meillä on vaaleahkon harmaa laatta, jossa saumojen sävy lähellä laatan sävyä. Alunperin haaveilin valkoisista saumoista mutta siisteyssyistä päädyttiin nykyiseen sävyyn, ja ollaan tosi tyytyväisiä. Näyttää sopuisalta ja rauhalliselta, ja uskoisin että on helppo pitää puhtaana. :) Kylpyhuoneen seiniin on tulossa valkeapohjainen laatta valkeilla saumoilla.

    t. Minni

    VastaaPoista
  13. ed. siis Minni2, nro unohtyi perästä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli sinullakin hyviä kokemuksia tuosta laatan sävyisestä saumasta, kyllä se näyttää myös voittavan tuossa mielipidekyselyssä:)

      Poista
  14. Soile, kiitos ajatuksestasi mökkimme keittiön välitilaan. Mietin vielä, että uskallanko mökin kuvaa laittaa julkisesti näkyviin. Lienen sen verran ujo. Jos rohkaistun tai en löydä mieltäni tyynnyttävää ratkaisua, niin laitan kuvan. Miten kuva laitetaan, suoraan sinun sähköpostisi kauttako?

    -Terttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vaan kuva tulemaan:) Voit laittaa mulle sähköpostiin:)

      Poista
  15. Päätin, että laitan välitilaan valkeaa taustaa tuon musta/mustaharmaan pöytälevyn kaveriksi, mutta laitan jotain yhteinäistä levyä, niin riitelee mahdollisimman vähän takan kanssa, jossa tiilet ja muoto tuo omia, eri mittaisia suorakaiteen muotoja. Ehkä tuo välilevy kannattaa tilata samalta kalustetoimittajalta, niin tulee yhtenäinen. Tai mahtaisiko itse maalaten tulla vähän turhan erottuva. Kovin simppeleitä valkeita ei kyllä Kalustetukun sivuilla näkynyt. Parasta olisi jos levy olisi suoraan katon värinen. Katto menee Tikkurilan valkoisella perusmaalilla. Onkohan joku maalannut näitä välitilalevyjä itse?

    Keittiössä kaadetaan välitilaseinäke ("karsinaksi" itse sanon, kun on niin ruma), sitten kun remontti on pidemmällä, ehkä laitan kuvan ;) Nyt siellä on niin rumaa, että vieraskoreana ihmisenä, en kehtaa kuvaa julkistaa ainakaan vielä.

    Kiitos vinkistä. Tuo valkea oli hyvä ja rohkaiseva ehdotus!

    Onkohan kenelläkään suhteita tai jaossa ilmaislippuja Oulun Rakentajamessuille? Sielläpä olisi kiva päästä käymään.

    -Terttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän keittiövalmistajalta löytyy ihan samoilla sävyillä kuin laminaattitasoja myös välitilalevylaminaatteja.

      Poista