28.8.2008

Näin ompelen laskosverhotTarvikkeet tähän 120 cm korkeaan ja 130 leveään laskosverhoon
(teen yleensä matalampia verhoja, koska en tee niitä siihen tarkoitukseen, että lasken ne alas, koska meillä on säleverhot. Pidän vaan itse kovasti oikeista laskosverhoista, enkä ole siksi koskaan tehnyt valelaskosverhoja niiden mielestäni liian "siistin" näön vuoksi...tosin ne sopivat juuri "siisteän" näön vuoksi tiettyihin tiloihin tosi hyvin, esim. moderniin sisustukseen.)

- kangasta, jonka leveys on 150 cm niin paljon kuin tarvitset verholle pituutta (laskokseen menee noin 25 cm kangasta sisältäen rimakujan vaatiman 3 cm eli kangasta tarvitset haluttu verhon pituus + noin 25 cm + noin 6 cm + 3 cm per jokainen rimakuja)
- pyörökeppiä, halkaisija 6 mm, 4 kpl l=1400 mm (Puukeskuksesta, Starkilta yms.)
- peitelistaa 8x21, 1 kpl l=1400 mm (Puukeskuksesta, Starkilta yms.)
- 2 kpl ruuvattavaa pientä pyörylää verhon ripustamista varten (Rautakaupasta)
- 3 - 4 kpl (riippuu montako laskosnarua verhoon tulee) ruuvattavaa pientä pyörylää ylärimaan verhon taakse vetonarujen yhdistämiskohtaan.
- 2 kpl seinään ruuvattavaa L-mallista valkoista koukkua, joihin verho ripustetaan (Rautakaupasta)
- laskosverhonauhaa noin 10 metriä (Rautakaupasta, samanlaista kuin säleverhonauha kulkee vetonaru nimellä, saa myös Eurokankaasta)
- 1 seinäproppu mihin nauhan päät kiinnitetään, että verho pysyy laskoksilla (Kaihdinliikkeissä ainakin on näitä ja myös rautakaupoissa säleverhotarvikeosastolla)
- 1 kpl nauhojen pääkappale, muovinen kartion muotoinen (Rautakaupoista säleverhotarvikeosastolta)
- 15 kpl pieniä metalliprikkoja (ostin rautakaupasta)Ommeltavien reunojen ompelua helpottaa kun ensin silität taitteet.
Silitä verhon molemmilta sivuilta ensin 4 cm ja taita toisen kerran noin 4,5 cm ja ompele reunat. Kuvassa olen tehnyt kapeammat reunat, mutta olen hyväksi havainnut taittaa kaksi kertaa leveästi, tulee tukeva reuna.
Tee verhon yläreunaan noin 3 cm:n kuja, johon pujotetaan 8x21 ylärima.
Verhon alareunan tee 20 - 25 cm:n taitos ja ompele siihen kaksi tikkausta vierekkäin noin 1,5 cm välein, tähän muodostuu alapyörörimaa varten kuja.
Tee verhoon tasaisesti noin 25 cm välein noin 1,5 cm:n levyinen laskos (siis taitoksen leveys on 1,5 cm eli rimapussin ympärysmitta on yhteensä noin 3 cm), tähän muodostuu välirimojen kuja. Tässäkin helpotti kun taittoi kujan mittaamalla ensimmäisestä alakujasta aina 23 cm ja samalla silitti taitosta ja tarkisti mitalla aina välillä että taitos on 23 cm:n etäisyydellä edellisestä. Yksi hyvä niksi on jos ei välttämättä tahdo tehdä juuri 20 - 25 cm laskoksia...niin taittaa ylä- ja alareunat valmiiksi ompelun jälkeen sen laskososan eli ylä- ja alareunojen välisin alueen ensin keskeltä ja silittää ja ompelee taitoksen, sitten taas ne kaksi jäljelle jäävää taitosta taittaa vaakasaumasta vaakasaumaan keskeltä ja ompelee rimakujan....ja etenee näin kunnes ne välit ovat noin 20 - 25 cm....näin niistä ainakin tulee samanlevyiset...tietysti vähän riippuu minkä pituisen verhon on tekemässä....

Kun kaikki kujat välirimoille ommeltu verho näytti tältä (apulainen änkesi kuvaan, joten päätin julkaista hänet tarkastamassa tätä tärkeää välivaihetta, sain hyväksymisen jatkaa työtä...)

Tämän jälkeen alkoi prikkojen ompelu muutamalla pistolla kolmeen riviin jokaisen laskoskujan kohdalle. Prikkojen sijainti näkyy alempana olevassa piirroskuvassa selvemmin.Kun prikat ovat paikallaan, käännä verho ja pujota rimat; ylimmäiseksi se 8x21 rima ja pieniin kujiin 6 mm:n pyörörimat.


Käännä verho ja ruuvaa ylärimaan nostosilmujen kohdalle silmukkaruuvit puiseen ylärimaan. Näiden ruuvien läpi kulkevat kaikki nostorimat kuvan osoittamalla tavalla. Eli kuvassa nuolet osoittavat mustaan täplään, joka kuvaa silmukkaruuvia, jonka olet rimaan kankaan läpi ruuvannut.Nyt voit alkaa pujottamaan nostonauhoja kuvan osoittamalla tavalla. Kuvassa on eri värein havainnollistettu nauhojen kulku. Tässä kohtaa kannattaa miettiä kummalle puolelle verhoa haluaa tuon kaikkia nauhoja yhdistävän nostonauhan laittaa. Vetonauhan pää solmitaan alimmaiseen rinkulaan parila, kolmella solmulla. (Hox! Leveämpään, esim. yli 160 cm leveään verhoon tarvitset neljä pystykujaa)

Vetonauhan päät vedetään muovinupin läpi ja solmu päähän, ettei päät karkaa, kun olet ne vihdoin saanut pienen reiän läpi (sidoin pikkupalalla teippiä nuo päät yhteen ennen kuin laitoin sen reiän läpi, niin meni vähän helpommin...).


Ruuvaa pikkurinkularuuvi noin 30 cm:n päähän reunasta molemmin puolin. Näillä ripustat verhon ylös. Jos verho on leveämpi saatat tarvita kolme ruuvia ylärimaan. Tuo rinkularuuvi on niin pieni ja puu on sen verran pehmeää, että se menee siihen riman yläpuolelle kiinni ihan käsin vääntämällä, kuten myös nuo ruuvattavat L-seinäkoukut, ainakin meillä menee kipsilevyyn tosi iloisesti ja kyllä ne vain ovat siellä ylhäällä pysyneet.

Siinä se nyt on ripustettuna. Ruuvaa vielä ikkunan sivuun tuo pyörylä, johon nostonauhan saa telakoitua.Kaikki mitat ovat suuntaa-antavia ja tietysti voit tehdä myös kapeampia laskoksia, kunhan laskokset vain ovat samanlevyisiä. Voit myös käyttää ohumpaa välirimaa, jota saa kangaskaupoista, ei varmaan ole paljon kalliimpaa kuin puurimakaan....

Jos heräsi kysymyksiä, niin eiku kommentiruutuun kysymys, niin yritän parhaani mukaan vastata.

51 kommenttia:

 1. En nyt ihan tarkkaan lukenut, mutta vaikuttaa erittäin hyvältä ohjeelta...vois vaikka kokeilla =)

  Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Todella kaunis ja raikas kangas. Mulla ei taitais kärsivällisyys riittää noin isoon projektiin.

  VastaaPoista
 3. Sarppa ja Anniina: Ne on kyllä tosi helppo toteuttaa, ohje vain näyttää monimutkaiselta, kun se on niin yksityiskohtainen, mutta tosiaankin kyllä ne muutamassa tunnissa valmistuu, kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Oj, vad duktig du är och vad fint det blev!

  Katten är döpt efter Harri Mänty från kent, därav det finska namnet. :)

  VastaaPoista
 5. Hyvät ohjeet ja ihanaa tuo kangas. Muistuttaa meidän uusia tapetteja :)

  VastaaPoista
 6. Puutarhaunelmia.net30. elokuuta 2008 11.22

  Aivan ihana tuo verho jonka olet tehnyt! Kivasti toimii tuo raidallinen kangas:)

  VastaaPoista
 7. Camilla: Tack snällä för din komment och vad roligt att du tittade in.

  Omppu: Ne sinun tapetit olikin tosi ihanat, raidat ovat aina tyylikkäitä ja ajattomia sekä tapeteissa että tekstiileissä.

  Puutarhaunelmia: Mulla tuota raitaa onkin vähän joka paikassa; eteisen tapetissa ja useissa laskosverhoissa.

  VastaaPoista
 8. Tähän ohjeeseen tulen perehtymään paremmalla ajalla! kovasti houkuttelisi näiden ompelu, kun ei sopivan kokoisia löydy kaupoista.

  Kiitos siis ohjeista! :)

  VastaaPoista
 9. Heini: Ole hyvä vaan ja jos joku ohjeessa askaruttaa niin kysyä saa:-)

  VastaaPoista
 10. Hei!
  Kiitos hyvistä ohjeista! Mulla vähän kysymyksiä:

  -Mistä sait peitelistaa yläreunaan, siis puista, meneekö ne pyöröruuvit ihan nätisti kankaan läpi?

  Kiitos ihan hirmuisesti jos vaivaudut vastaamaan :) ilahduin kovasti tästä ohjeesta, masennuin jo viikonloppuna eurokankaan 70euron setistä.. :)
  Hanna

  VastaaPoista
 11. Hanna: Vastaus tulee vähän myöhään, kun ei aina hoksaa katsoa noita vanhempien postausten kommentteja.

  Listaa ostin Puukeskuksesta ja kyllä ne pikkuiset pyöröruuvit menee tosi helposti siitä yläosasta kankaan läpi ihan vain kädellä ruuvaamalla.

  VastaaPoista
 12. Täytyy myöntää, että ohje vaikutti erittäin selkeältä ja ajattelinkin anopille ehdottaa, jos yhdessä yritettäisiin "askarella"... ;o)

  Muutama kysymys kuitenkin heräsi:
  1) onko laskosverhonauha ihan oma narunsa ja mistä sitä saa, kangaskaupasta?
  2) ja edelleen liittyen nauhaan eli pujotitko vasemman reunan nauhan myös keskimmäisen sekä oikean reunan ylimmäisten renkaiden läpi (ja vastaavasti keskimmäisen nauhan oikean reunan ylimmäisen renkaan läpi)? vai tulevatko nauhat oikeaan reunaan ihan omia "polkujaan"?
  Kiitos jo etukäteen! Meiju

  VastaaPoista
 13. Itselläni on myös laskosverho suunnitteilla ja mielelläni kuulisin, mitä nuo tarvikkeet kokonaisuudessaan (ilman kangasta) maksoivat? Mikäli olet tällaista laskelmaa tehnyt :) Kodin Ykkösessä kun valmis järjestelmä maksaa 41,90 ja vaikuttaa olevan edullisimmasta päästä...

  VastaaPoista
 14. Helppo ja selkeä ohje laskosverhon tekoon jota olen jonkun aikaa hakenut.Ja eikun ompelemaan!
  terv.AILA Helsingistä

  VastaaPoista
 15. Parhaat ohjeet laskosverhojen ompeluun. Kiva ku on tällasii ihmisii jolla kyky kirjoittaa selkeästi. Taidat olla ammattilaisten parhaasta päästä. Verhot on kohta ikkunassa. Odottelen innolla loppputulosta. Kiitos Sinun. Hyvää kesää t. Leena

  VastaaPoista
 16. Ihanaa, vihdoin löysin selkeät ohjeet laskosverhoille. Muutama kysymys..Kun nuo rimat on pujotettu niin jääkö laskosten päät auki? Jos jää niin eikö ne näy reunoista tai meinaa tulla ulos? Iso kiitos jos viitsit vastata.

  VastaaPoista
 17. Hanna: Kyllä olen jättänyt ne päät auki..ei ne rimat ole siellä ainakaan minun verhoissani liikkuneet, päinvastoin; hyvin pysyvät paikoillaan. t.soile

  VastaaPoista
 18. Hei!
  Hienot ja selkät ohjeet, kiitos niistä.
  Mistä olet pyörörimat hankkinut? Verhokaupan tarvikkeet ovat nimittäin todella kalliita, hieno idea käyttää esim. rautakaupan prikkoja.
  terv. Jaana

  VastaaPoista
 19. Jaana: Kiitos kommentistasi:)Pyörörimat on Puukeskuksesta. t.soile

  VastaaPoista
 20. Hei!
  Olet luonut kerrassaan mahtavat sivut! Tarpeellisia ohjeita (varsinkin tämä laskosverho aloittelevalle ompelijalle) ja kauniita ja yksityiskohtaisia valokuvia. Näitä sivuja on miellyttävä katsella. Toivottavasti sopii, että laitan linkin omille sivuilleni. Näitä sivuja kelpaa esitellä :) Mukavaa talvenjatkoa!

  VastaaPoista
 21. Hienot on verhot, ja hyvin olet neuvonut. Ainoa mikä jäi mietityttämää, oli se verhon taus. Oliko siinä jokin tukikangas silitettynä kiinni, kun ei tarvikelistassa ollut mainintaa?

  VastaaPoista
 22. Niiskuneiti: Ei sinne mitään tukikangasta tarvita eikä laiteta. Olen tehnyt tosi ohuistakin kankaista verhoja ja kyllä ne niiden listojen avulla pysyvät jämäkkänä:)

  VastaaPoista
 23. Nyt sain minäkin ostettua tarvikkeet verhoja varten ja vkl:na sitten kokeilemaan miten ensimmäinen koevedos onnistuu :D Kokeilen saada onnistumaan näillä ohjeilla, kun vaikuttivat sopivan selkeiltä.

  VastaaPoista
 24. Hede: No niin:) Ei muuta kuin ompeluiloa ja kysy vaikka tuolla sähköpostilla jos on jotain epäselvää:)

  VastaaPoista
 25. Näillä hyvillä ohjeilla ompelin makuuhuoneeseemme uuden laskoskaihtimen vanhan osia hyväksikäyttäen. Sinulla on ihana blogi. Käyn täällä päivittäin katsomassa mitä uutta olet laittanut. Linkitin sinut, eihän haittaa?

  VastaaPoista
 26. Elämää Paritalossa: Kiva kun sait verhot ommeltua ohjeillani ja tosi paljon kiitoksia linkityksestä:)

  VastaaPoista
 27. vau! tätä aion kokeilla. on niin kallis se mekanismi, mutta täähän tulee paljon edullisemmaksi. kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 28. Ostin juuri verhotangon laskosverhoja varten ja tämän ohjeen perusteella koko tankoa ei sitten vissiin tarviikaan noiden ripustamista varten? Eli onko ne pelkästään noiden L-koukkujen varassa siinä? Vai voikohan verhotankoon ostaa semmoiset koukut, mistä verho sitten tuosta ylimmästä rimasta "roikkuu"? Onpas vaikeaa esittää tää kysymys järkevästi. Mietin vaan, että tuliko turhaan ostettua se verhotanko, vai vienkö takasin kauppaan :)

  VastaaPoista
 29. Silmis: Helppo homma, ei muuta kuin ompelemaan:)

  Niina: Juu ei tarvi tankoja; ihan vain silmukkakoukut verhon ylärimaan ja L-koukut seinään ja siihen ne vaan ripustetaan:)

  VastaaPoista
 30. Todella hyvät ohjeet joilla melkein aloittelijakin osaa tehdä ammattimaiset laskosverhot - jos vaan saa saumat suoraan :D Hienoa että olet jaksanut tehkä näin yksityiskohtaiset ohjeet kaikkien saataville.

  VastaaPoista
 31. Sarsa: Eikös vain olekin ompeleminen helppoa! Kiva, että ohjeista on hyötyä:)

  VastaaPoista
 32. Kiitos hyvästä ohjeesta. Laskosverhojen ompelu on ollut harkinnassa ja heti kun löytyi näin hyvät ohjeet niin taidan kallistua ehdottomasti niiden puoleen. :)

  VastaaPoista
 33. Yomm: Kiva kun löysit tiesi tekemääni ohjeeseen. Ompeluiloa toivottelen:)

  VastaaPoista
 34. Hei! Ompelin juuri ohjeesi mukaan laskosverhot mutta minulla tuli ongelmaksi vetonarujen "yhtymiskohta" eli se vetää ylimmän rimakujan ryppyyn eikä näytä enää kovinkaan hyvältä. Postailin juuri kuvia tästä. Oliko sinulla tätä ongelmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma on varmaan siinä, että verhossasi ylimmät silmut ovat alempana kuin minulla ja olet laittanut verhon verhotankoon. Minähän laitan verhon yläreunaan aina riman ja ruuvaan rimaan silmukkaruuvit, joita pitkin ylin lankarivistö kulkee. Selvensin silmukkaruuvien paikan vielä ohjeeseen paremmin. Tämä vaihe minulla oli valitettavasti jäänyt kunnolla ohjeistamatta. Mutta voit ruuvata ruuvit vielä jälkeenpäin ja pujottaa nauhat uudelleen, niin että ne kulkevat näiden silmukkaruuvien läpi. Tosin silloin sinun täytyy myös laittaa verhon yläpäähän rima ja ripustaa verho L-koukuin ja silmukkaruuvein ilman verhotankoa.

   Poista
  2. Kiitos Soile kommentista! Näin täytyy tehdä. Olisin halunnut käyttää verhotanko varsinkin kun kangas jäi vähän lyhyeksi mutta ei tuossa taida olla muuta vaihtoehtoa kuin käyttää peitelistaa, jos ei halua ryppyä. Kiitos avusta!

   Poista
  3. Hei! Halusin kertoa, ettei peitelista ollutkaan ainoa vaihtoehto vaan jos haluaa käyttää verhotankoa, voi vain ommella ylimmän laskoskujan päät umpeen, jotta pyörökeppi pysyy kujan sisällä. Näin myös rypyt häipyvät.

   Poista
  4. Hienoa, että ongelma ratkesikin niin helposti:)

   Poista
 35. Kiitokset todella hyvistä ohjeista! Helpottivat minun ompelu-urakkaa huomattavasti!!
  Eikö kuitenkin kannattaisi ennemin tehdä tuo rimakuja verhon nurjalle puolelle, niin rimat/rimakujat jäävät siististi piiloon, jos esim. ei nosta verhoa ihan ylös? Samalla prikkojenkin ompelu kiinni rimakujaan on näppärää, kuin niin että kujat ovat kankaan oikealla puolella. =) Itse ompelin kujat, kuten sinäkin, oikealle puolelle, mutta huomasin, että ei miellytä minun silmää.
  Vielä toinen huomio; kangasmenekissä mainitset rimakujalle 2cm, mutta myöhemmin 3cm menekin, eli tuo 3cm lienee oikeampi, vaikka 6mm pyörörima tuohon ympärysmitaltaan 2 cm kujaankin just ja just mahtuu - testattu on... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että sait verhot valmistettua näistä minun pikku tekstivirheistä huolimatta. Kiitos kun huomasit, korjaan ne hetimiten tekstiin.
   Minäkin teen nykyään rimapussit nurjalle puolelle ;) Ensiksi ne vaan jotenkin miellytti silmää verhon etupuolella.

   Poista
  2. Täytyy kanssa kiittää hyvistä ohjeista joilla sain ensimmäiset kolme laskosverhoani tehtyä ;) Pitää omaan blogiin pistää kanssa vinkki tänne ;)
   Huomasin muuten vasta kommentteja lukiessa, että kujat olikin tehty näillä ohjeilla oikealle puolelle, edes kuva prikan kiinni pistämisestä ei saanut mua havahtumaan asialle ;D Eli nurjalle meni automaattisesti ;)

   Poista
  3. Kiva kun ohjeista oli hyötyä. Ehkä se kuja on nurjalla puolella parempikin, joten ei varmasti haittaa:)

   Poista
 36. Paljonko noi kepit ja renkaat tulee maksaa sielt Puukeskuksesta? Noin hinta vaan. Ettei turhaan ajaa kauppaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliskohan noin pari euroa metri ja nuo renkaat ei montaa euroa maksa. En nyt osaa enää tarkalleen sanoa.

   Poista
 37. Kiitos ohjeesta tätä kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 38. Kiitoksia hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Yksi asia minua jäi ihmetyttämään ja en tiedä ymmärränkö asian väärin vai oliko se vaan minun vauvahuuruiset aivot, mutta en saa tuota kangasmäärää millään täsmäämään. Eli ohjeen mukaan yläsauman ja alalipaan pitäisi varata 15 cm ylimääräistä kangasta. No eihän se millään riitä, jos ylös täytyy varata reilu 6 cm kangasta, että saa sen riman mahtumaan ja alhaalta lähtee yksistään 25 cm pituutta pois, lisäksi jokainen rimakuja vie vielä pituutta pois n. 3 cm. Eli mahtaako tuossa olla kirjoitus/laskuvirhe. itse menin tosiaan harmikseni luottamaan tuohon ohjeeseen sen enempää ajattelematta, taisin sentään 5-10 cm ottaa ylimääräistä kangasta, kun en todellakaan ole mikään mestariompelija. Mutta verho on vähän haluttua lyhyempi. No en anna tämän häiritä, kun suurimmaksi osaksi se on kuitenkin kiinni ja ei sitä muuta katsele kuin minä ja ukko-kulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pahoillani; siinä tosiaan on paha laskuvirhe tuossa esimerkkimitassa:( Poistan sen esimerkkimitan ja kukin saa laskeskella sitten itse minkä pituisen verhon haluaa tehdä.

   Poista
 39. Moikka, kiitos ohjeesta. Kuulemma oli hyvin selkeä ohje, itse kun en verhoja ommellut (: Nyt on vihdoin verhot ikkunassa.
  http://omasohva.blogspot.fi/2014/02/saana-ja-olli-saapui-keittioon.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva:kun ohjeesta oli hyötyä. Olipas siellä teidän keittiössä tosi hieno laskosverho ja erittäin kiva kangaskin:)

   Poista
 40. Kiitos selkeästä ohjeesta. Tarkoituksena tehdä laskosverho pimentävästä kankaasta. Onko kokemusta, tuleeko liian raskas? Kannattaako 140cm leveään verhoon laittaa keskelle kaksi nostonarua? Täytyisi uskaltaa vain aloittaa ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan tule liian raskas....ja uskoisin, että yksi nostonaru riittää keskelle eli kolme nostonarua. Ei muutakuin ompelemaan :)

   Poista